Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün taneçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak metin, esnek ve ötümlü bir gestaltda olmalı, aldatıcı bir aromaya ve tertipli yanmayı esenlayacak üstıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pürus” (saf arı yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı koca oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler de birçok kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro kucakerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey namuslu bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer namuslu bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tamlık hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve kucakime amade yapışmak kucakindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında kucakilen bir puro mefkûre nem değerlerinde kucakiliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça şık ve kucakilebilir en aliyyülâlâ değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken değişik bir koca bu nem değerinin puroya günah edilen bir boy bos olduğunu ve asla kucakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem ayırtı arasında gidip gelmeden cümle aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değiştirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, tütün azalır ve kucakimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, kucakimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna ahit ve sınama ile karar vereceksiniz. Size sima en oflaz boy bos bu ve bu değerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız molekül ortalama 6 ay içerisinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu sistem sıcaklıktan özgür olmadığı kucakin muayyen bir ahit içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca fazla alev değişimi sıfır ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri çıkarmak kucakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu boy bos iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz koca nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o ahit değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in ruzuşeb ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile beraberinde yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek kucakin en oflaz seçenek olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem kabız hem nem tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Akşam gündüz yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde koca nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak çakılı bir nem değeri esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.